Epilarea cu laser este una dintre tehnicile care a revoluționat cel mai mult sectorul frumuseții. În prezent este un tratament foarte răspândit, care se efectuează în multe centre, dar nu întotdeauna cu personal calificat sau cu echipamentele cele mai sigure sau eficiente. S-au întâmplat multe de la introducerea primelor sisteme de îndepărtare a părului cu laser. Apartatul s-a îmbunătățit substanțial încă din acei primi ani și în același timp, contradicțiile au fost reduse și siguranța tratamentului a crescut. Dar, totuși, există câteva mituri despre epilarea definitivă care sunt încă adânci în gândirea societății și care provin din acea primă fază.
Într-un mod simplu, clarificăm tot ce este de știut despre epilarea definitivă și ce mituri false există în spatele acestui protocol medico-estetic.
1. „Epilarea definitivă este o metodă care poate deteriora pielea și este mai puțin sigură decât alte sisteme tradiționale.”
Epilarea cu laser, în mâini experte, este o metodă sigură care îndepărtează părul și nu afectează pielea. Se bazează pe principiul fototermolizei selective, prin care foliculii de păr sunt distruși fără a afecta alte structuri învecinate. De asemenea, trebuie subliniat faptul că, epilarea cu laser nu reprezintă o radiație care se acumulează în organism și, prin urmare, nu are consecințe sau repercusiuni asupra sănătății generale pe termen scurt, mediu sau lung.
2. „Epilarea definitivă este aceeași cu alte metode și nu îndepărtează complet părul.”
Numeroase studii arată că laserul îndepărtează și distruge definitiv părul pentru majoritate a pacineților. Sunt necesare doar câteva ședințe de întreținere pe termen lung pentru a finaliza îndepărtarea oricărui fir de păr rezidual care ar putea rămâne. Ulterior, părul crește mai lent, este mai fin, mai ușor și mai puțin abundent.
3. „Epilarea devinitivă este o procedură dureroasă.”
Epilarea cu laser este un tratament blând și foarte tolerat. Există doar o ușoară și tranzitorie senzație de căldură care este atenuată cu un sistem de aer rece. În cazuri excepționale și foarte sensibile, se poate aplica o cremă anestezică locală pentru a evita disconfortul.
4. „Epilarea definitivă este un tratament costisitor.”
Această metodă de îndepărtare a părului este mai profitabilă decât altele, dacă o analizăm în ansamblu. Investiția depinde de extinderea zonei de tratat, dar cu siguranță este mai mică decât costul total al tuturor metodelor tradiționale de epilare, cu economia de timp pe care o presupune.
5. „Nu toate zonele pot fi tratate cu laserul.”
Orice zonă a corpului care are părul adecvat este susceptibilă de îndepărtarea părului cu laser (picioare, inghinal, axile, brațe, față etc.) și, este necesar util mai ales în zonele sensibile în care există intoleranță la epilarea tradițională, cum ar fi: pete, foliculită, chisturi etc.
6. „Părul fin sau blond nu poate fi îndepărtat cu ajutorul laserului.”
Este întotdeauna recomandat să se facă o evaluare prealabilă a pacientului, pentru a verifica dacă părul are suficientă încărcătură de melanină pentru a fi tratat. Chiar dacă este vorba de o culoare mai deschisă a firului de păr, acesta poate fi epilat cu laser, deși eventual va necesita un număr mai mare de ședințe datorită conținutului mai mic de melanină.
7. „Înainte de procedura epilării cu laser, părul trebuie bărberit.”
Înaintea tratamentului de epilare cu laser este recomandat să nu radeți zona de tratat pentru a se putea verifica cu excactitate extinderea suprafeței de acționat. Nici zona de tratat nu trebuie epilată cu tehnici tradițioanale, deoarece acestea smulg părul de la rădăcină și acest lucru ar reduce eficacitatea tratamentului.
8. „După epilarea definitivă nu se poate face plajă.”
Se poate face plajă după îndepărtarea părului cu laser, dar întrucât la unii pacienți pielea poate fi mai sensibilă, este recomandat să se folosească un factor de protecție solară.
9. „Părul crește înapoi în timp.”
Epilarea cu laser este eficientă în proporție de 90%, deci nu poate fi garantat că rezultate sunt permanente, cu fiecare sesiune părul crește mai puțin, mai slab și mai fin.Depinde, în schimb, de zona tratată. De exemplu, pe față, dacă există stimulare hormonală, poate crește puțin păr, dar într-o cantiate mult mai mică.
10. „Epilarea definitivă cu laser poate duce la cancer.”
Este o ipoteză falsă faptul că tratamentele de epilare progresiv definitivă declanșează cancerul. Această procedură a fost descoperită de către un medic, în timpul tratării alunițelor cu laserul. Acesta a observat după o vreme că în jurul zonei de interes nu mai crește părul, astfel a dezvoltat această tehnică inovatoare de eliminare a părului nedorit.
Epilarea definitvă aduce multe beneficii și nu doar esetice. Pe lângă reducerea părului, epilarea definitivă îmbunătățește pielea cu foliculită. De asemenea, ne oferă confort și multă libertate atunci când vine vorba de a ne bucura de vară, de a face sport sau pur și simplu de a ne face să ne simțim bine.
Obiectivul principal al epilării definitive este distrugerea foliculului de păr în condiții de siguranță, fără a deteriora pielea sau țesuturile adiacente. Dar chiar și asa, există multe mituri și credințe populare care par să nu coincidă cu realitatea epilării definitive, după cum bine s-a menționat și în rândurile de mai sus.
Uită și tu acum de grija epilării!